Soorten Taxaties

Er zijn verschillende soorten taxaties. Taxateurs schatten de waarde van uiteenlopende objecten (bedrijfspanden, woningen, kunstvoorwerpen, ect.) voor verschillende soorten doeleinden (verkoop, verhuur, aankoop). Op deze site kunt u meer informatie vinden over de soorten taxaties van woonhuizen (voor particulieren) en bedrijfspanden (ondernemers).

Taxaties kunnen voor verschillende soorten doeleneinden uitgevoerd worden. Zo kan een taxatie u helpen bij het kopen of verkopen van een woning. Of bij het afsluiten van een hypotheek. Bovendien staat in het taxatierapport de herbouwwaarde. Deze heeft u nodig voor het afsluiten van een opstalverzekering. De Belastingdienst heeft de werkelijke waarde van uw woning ook nodig om de waarde van uw bezittingen te bepalen.

Bij elk doeleinde is het belangrijk dat de uiteindelijke waarde van het object op een onafhankelijke en betrouwbare manier geschat wordt. Dit zorgt voor een realistisch en helder beeld, zodat u weet waar u aan toe bent. Naast een schatting van de waarde krijgt ook een weergave van alle relevante soorten externe factoren die van invloed zijn. Hier ziet u een lijst van de meest voorkomende soorten taxaties:

Taxatie voor een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek zal uw bank of financiële instelling om een erkend taxatierapport vragen.

Taxatie voor het kopen van een woning

Met een taxatie weet u voor aanvang van de onderhandeling of de vraagprijs realistisch is.

Taxatie voor het verkopen van een woning

Met een taxatie weet u voorafgaand aan de verkoop wat de werkelijke verkoopwaarde van de woning is.

Taxatie van nieuwbouw of verbouw vanaf tekening

Bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of verbouwing heeft u ook een taxatierapport nodig.

Taxatie bij het verdelen van bezit

Een taxatie is onmisbaar bij het verdelen van bezit bij bijvoorbeeld een echtscheiding of einde van een zakelijke samenwerking.

Taxatie voor fiscale doeleinden

Het is verstandig om bij overlijden of overdragen van zakelijke onroerende zaken een taxatie te laten uitvoeren door een taxateur van de belastingdienst.

Taxatie voor het bepalen van de herbouwwaarde (art. 275 WvK)

Deze taxatie is vaak noodzakelijk bij het afsluiten van een opstalverzekering.

Taxatie in verband met de WOZ-waarde (Wet op de Onroerende Zaken)     

Het kan zijn dat u het niet eens bent met de waarde van uw woning in het kader van de WOZ. Met een erkend taxatierapport kunt u hiertegen in beroep gaan. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde onder andere voor de heffing van de onroerende zaakbelasting, het eigenwoningforfait, de vermogensrendementsheffing en de waterschapsbelasting.

Vragen? Neem contact op!

Naam:*
Email:*
Telefoonnummer:*
Toevoegingen of opmerkingen:*