Redenen Voor Een Taxatie

Er zijn verschillende redenen waarom u een taxatie kunt laten uitvoeren. Als u een hypotheek afsluit of oversluit vraagt uw bank of andere financiële instelling om een taxatierapport. Ook bij het verhogen van uw hypotheek (bijvoorbeeld als u gaat verbouwen) is een taxatie verplicht. Hieronder staan de gevallen waarin een taxatie gebruikelijk is op een rijtje:

 • Het bepalen van de waarde bij het aan- of verkopen van een woning
 • De financiering van uw woning
 • Het oversluiten van uw hypotheek
 • Het afsluiten van een tweede hypotheek of verhogen van uw huidige hypotheek
 • De successierecht- en belastingaangifte
 • Een echtscheiding (splitsing van uw eigendommen)
 • Het in beroep gaan tegen een nieuwe WOZ-waarde (contrataxatie)

Het kopen van een huis

Als u van plan bent om een huis te kopen is het verstandig om een taxatie te laten uitvoeren. Uw hypotheekadviseur heeft voor u berekend welke prijs u voor een woning kunt betalen. Als u een woning heeft gevonden in die prijsklasse kunt u die woning laten taxeren. U weet dan zeker of de juiste prijs gevraagd wordt. Ook kunt u het taxatierapport gebruiken bij het aanvragen van een hypotheek. Door het taxatierapport kunt u er ook achter komen dat de woning toch niet is wat u zocht. Uit het rapport kan namelijk blijken dat de vraagprijs te hoog is of dat de woning niet aan uw verwachtingen voldoet. In dit geval behoedt het taxatierapport u voor het maken van een verkeerde keuze.

Het aanvragen van een hypotheek

Bij het kopen of verkopen van uw woning geeft een taxatierapport een overzicht van de belangrijkste gegevens over uw woning. Een taxatierapport geeft aan hoeveel het woonhuis dat u wilt kopen of wilt verkopen waard is. Als u een hypotheek aanvraagt moet u bij de meeste banken en financiële instellingen een taxatierapport overhandigen. Het voor de hypotheekvertrekker belangrijk dat de waarde van het huis op een onafhankelijke, betrouwbare en deskundige manier bepaalt is. Een onafhankelijk taxatierapport geeft de bank of andere financiële instelling zekerheid over de waarde van uw woning.

Het overdragen van uw huis

Het kan zijn dat u uw woning wilt overdragen aan bijvoorbeeld uw kinderen. Een taxatierapport schept dan duidelijkheid over de werkelijke waarde van het huis. Dit kan van belang zijn bij het bepalen van een (mogelijke) prijs. Het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van het verschil in uw vraagprijs en die op de werkelijke markt. De Belastingdienst zou  anders met een navordering kunnen komen in verband met “verkapte schenking”.

Successierechten

Een woning die is nagelaten door uw ouders maakt deel uit van de totale nalatenschap. De executeur testamentair die de nalatenschap afwikkelt moet de waarde van de woning doorgeven aan de belastingdienst. De woning wordt met een taxatie op een onafhankelijke, betrouwbare en deskundige manier bepaalt. Zo weet u zeker dat de waarde niet te hoog is (in verband met de successierechten), maar ook niet te laag. De Belastingdienst zou dan namelijk nog met een naheffing kunnen komen.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*